2013 Rusya Zirvesi

Y20 Gençlik Zirvelerinin sekizincisi 2013 yılında Rusya G20 Başkanlığı’nın ev sahipliğinde St. Petersburg’da gerçekleştirilmiştir. Y20 Gençlik Zirvelerinin sekizincisi 2013 yılında Rusya G20 Başkanlığı’nın ev sahipliğinde St. Petersburg’da gerçekleştirilmiştir. Zirvesinin koordinasyonun sağlanması amacıyla YCDC’nin de kurucu üyesi olduğu IDEA (International Diplomacy Engagement Association) isimli uluslararası sivil toplum kuruluşu Rusya G20 Dönem Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. Bu kapsamda, 20 ülkeden katılan 100’ü aşkın üstün başarılı gencin yıl içerisine yayılmış çalışmaları sonucu bir Zirve Bildirisi (comminiquè) hazırlanmıştır. Hazırlanan Bildiri G20 Liderleri ve diğer alt açılım gruplarıyla (B20, C20, vb.) paylaşılarak dünya sorunlarına ilişkin gençlere ait fikirlerin geniş bir kitle tarafından takip edilmesi sağlanmıştır.

Y20 Gençler Zirvesi’nin G20 içerisindeki önemi ve potansiyeli Rusya G20 Sherpa’sı Ksenia Yudaeva başkanlığında yapılan 2013 Sherpalar toplantılarında gündeme getirilmiştir. Ayrıca, 2013 yılı Y20 Gençler Zirvesi Rusya G20 Dönem Başkanlığı tarafından Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) ile entegre edilmiştir. Bu sayede Y20 Zirvesi ve geleceğin liderleri, B20 ve C20 gibi diğer önemli G20 programlarına yakınlaştırılmış, kamuoyundaki bilinirliliği ve itibarı güçlendirilmiştir. 2013 Y20 Gençler Zirvesi’nde aşağıdaki konular öncelikli olarak gündeme gelmiştir:

1. Uluslararası finansal para sistemleri: Düzenleme ve reformların belirlenmesi
2. Sürdürülebilir Kalkınma: Ekonomik, sosyal ve çevresel unsurların geliştirilmesi

2013 yılındaki Y20 Rusya Zirvesi’ne Türkiye’yi temsilen katılacak genç Türk delegelerinin seçilebilmesi için YCDC tarafından ülkemizdeki üniversite ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik çeşitli bilgilendirme faaliyetleri düzenlenmiştir. Tanıtım faaliyetleri sonucunda YCDC’ye yapılan başvurulardan oluşan aday havuzu titizlikle değerlendirilmiş ve ilk elemelerin ardından yapılan mülakatlar neticesinde 2013 Y20 Gençler Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil etmek üzere 5 kişilik delegasyon oluşturulmuştur.

Delegelerimiz YCDC tarafından bir hazırlık sürecine tabi tutulmuş ve ilgili Kamu kuruluşlarından eğitim almaları sağlanmıştır. Ayrıca, YCDC’nin IDEA kurucu üyeliği kapsamında delegelerimizin konaklama/seyahat giderlerinin karşılanması sağlanmıştır.